söndag 30 oktober 2016

Mat eller glutamat

Jag har nästan skippat helfabrikat och även många halvfabrikat, men jag köper färdigt bröd, pasta, ketchup och senap, så jag är inte absolutist. Det gör stor skillnad för ekonomin, men det är långt ifrån enda anledningen.


Som vegetarian och nötallergiker läser jag alla innehållsförteckningar och där finns väldigt många ingredienser jag ifrågasätter nyttan av, som färgämnen och en massa tillsatser som enkelt hade kunnat bytas ut eller tas bort om man använt riktiga råvaror istället för en massa fuskalternativ. En del varor åker tillbaka på hyllan utan att de innehåller animalier eller nötter, bara för att det är så fruktansvärt många ingredienser. Om en glass innehåller fyra saker känns det obehagligt att välja den som innehåller tjugo.

Jag är inte kemist utan bara en vanlig konsument som läst Den hemlige kocken och tänkt en hel del på de här sakerna. Och så har jag en annan drivkraft, jag lider av migrän. För den som inte upplevt migrän utan tror att det är ungefär som vanlig huvudvärk är det svårt att förklara, men tänk dig att du sätter en tving runt huvudet och skruvar åt tills den sitter fast. Skruva ytterligare fem varv, tills det börjar låta som att skallbenet ger efter. Sedan låter du den sitta där, några timmar upp till ett par dygn. Så känns migrän.


Den som lider av migrän är villig att testa det mesta för att slippa undan bara ett enda anfall. Jag hörde någonstans att glutamat (E620-625) kan ge migrän. Det finns naturligt i nästan alla grönsaker och i soja, men också som tillsatt smakförstärkare i väldigt många hel- och halvfabrikat och då i högre koncentration. Jag testade att aktivt välja bort soja och all glutamat i tillsatser. Då gick antalet migränanfall ner från ett per månad till ett om året.


Det finns inga som helst bevis för att glutamat utlöser migrän eller att det har några andra biverkningar, och en del som lider av migrän i unga år blir i stort sett besvärsfria senare i livet utan att ändra någonting i sin kosthållning eller livsföring. Men jag som vet hur den där ”tvingen” känns tänker inte pröva att gå tillbaka.

Och som så ofta pekar allt åt samma håll. Genom att välja mer hälsosam mat får jag billigare och godare på köpet. Mat jag lagar från grunden, utan en massa sönderprocessade skitingredienser, behöver inga andra ”smakförstärkare” än vanliga kryddor som salt och peppar, Och att mammas recept är godare än Mor Annas, Mamma Scan och alla de andra mödrarna, det vet vi.

13 kommentarer:

  1. Har under en tid funderat på att ta tag i maten så att säga. Boken du länkar till kanske kan bli den igångsättande faktorn. I och med att jag börjat läsa din blogg får jag nog också ta och kolla om den finns på biblioteket istället för att köpa den :)

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
  2. För mig blev Den hemlige kocken (och uppföljaren Äkta vara) en bekräftelse på att jag tänker rätt, och sånt är ju alltid kul fast ibland skrämmande också. Finns säkert på biblioteket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och (det borde jag kanske skrivit i texten, men det är så självklart för mig), jag får ingen vinning av att tipsa om denna eller andra böcker i min blogg. Jag tycker bara att det är bra grejer.

      Radera
  3. Glutamat gör mig tröt och seg, det har jag noterat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte märkt något annat än det här med migrän, men jag skulle å andra sidan bli förvånad om någon säger "Jag mår inte bra om jag inte får i mig en daglig dos av kemiskt framställd glutamat" ;-).

      Radera
  4. Björn Gillberg, miljöforskare som blev känd för gemene man, på sjuttiotalet, genom att han på tv tvättade kläder i ett gräddersättningsmedel som kallades Prädd, skrev också om glutamat i sin bok, " Mordet på framtiden". Glutamat är ju en smakförstärkare som i alla fall förr har använts flitigt på kinesiska restauranger i USA. I Sverige på sjuttiotalet användes glutamat av barnmatsfabrikanterna. Endast en liten mängd kan framkalla förgiftning och förorsaka huvudvärk, smärtor i bröst och sveda i huden. Sjukdomen har döpts till kinesrestaurangsjukan eller the "Chines Restaurant Syndrome". Elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, då låter det onekligen som att min migränteori skulle kunna stämma. Låter för övrigt inte som en ingrediens man vill servera barn.

      För mig handlar Gillbergs eftermäle tyvärr rätt mycket om att han hälsade Öresundsbron välkommen och viftade bort alla miljöargument mot den. Där föll han i min aktning.

      Radera
  5. Jag har svårt att hitta din portfölj?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte bara svårt, det är omöjligt. Finns bara i min dator eftersom jag inte ser någon poäng i att offentliggöra alla mina innehav. Kanske gör jag en annan bedömning längre fram.

      Radera
    2. Så din "innehavs-dator" är inte uppkopplad mot nätet?? ;-)

      Radera
    3. Jo, det händer, men du får överlista ett par brandväggar för att komma åt filen.

      Radera
  6. Glutamat triggar 5e smaksinnet umami. Det är en aminosyra vilket proteiner är uppbyggda av.
    Trevlig kväll önskar aktiemamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter harmlöst i sig, och det är det kanske i sin naturliga form. Kemiskt framställd glutamat känns mindre aptitlig.

      Radera