fredag 25 november 2016

Offentlig identitet och portfölj

Senaste tiden har ekonomibloggares anonymitet diskuterats, både ifråga om vilka de är och hur deras aktieportföljer ser ut. Som jag ser det får bloggare göra precis som de vill. Den som driver en blogg, helt kostnadsfri att besöka, med eller utan reklam, får kalla sig vad som helst, pixla ett foto av sin grannes katt som profilbild, skriva långa texter om forngrekiska grillmetoder och byta ut alla konsonanter mot F. Passar det inte, besök en annan webbsida.


Men tillbaka till grundfrågan. Jag reflekterade aldrig över tanken att börja blogga anonymt och förstod inte varför det var och är så vanligt bland ekonomibloggare. Vore ämnet sex eller riksdagsskvaller hade jag fattat, men placeringar och spartips som varken är olagliga eller tabu är en annan sak. Sedan har jag pratat med många som bloggar anonymt om sin ekonomi och fattar att man vill lägga ut texter som inte läses av barnens lärare, frugans chef eller labila släktingar. Och som sagt: din blogg – dina regler.


En annan (möjligen relaterad) fråga är hur mycket av sin ekonomi man ska redovisa på bloggen. Jag har varken berättat exakta innehav, summor eller volymer och det hade jag inte gjort även om jag hade bloggat anonymt. Mest för att jag inte är aktieexpert och inte vill att någon ska tro att jag anser mig vara det. Men också för att jag inte vill skrämma bort läsare som pga min portföljstorlek inte tycker att de kan relatera. Jag vet inte om den risken finns, men den känns helt onödig att ta eftersom jag inte tycker att affärernas storlek är relevanta.

Så tycker jag, någon annan tycker annorlunda och tappar istället intresset för min blogg för att jag inte redovisar min privatekonomi i detalj. Eller för att jag har en bild på mig själv.

6 kommentarer:

  1. Jag tycker att det handlar om att redovisa tillräckligt mycket om sig själv. Att vara anonym och samtidigt inte avslöja några detaljer kring sin privatekonomi, situation eller portfölj gör ju att det kan vara svårt att relatera till bloggen helt. Däremot kan en person som uppenbarligen är öppen med allt men inte visar ansikte och namn vara trovärdig på samma vis som någon (som likt dig) visar ansikte och namn men väljer att inte skriva om allt annat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte kalla det trovärdighet utan snarare allmänintresse. Om en blogg är intressant kommer man tillbaka. Sedan varierar det vad vi tycker är intressant.

      Att ha en ekonomiblogg utan att avslöja någonting om sin egen privatekonomi eller sin syn på ekonomi tycker jag blir problematiskt, men jag skulle säga att det går att berätta ganska mycket om detta även utan att avslöja hur många nollor det är på sista raden.

      Radera
  2. Jag har ju också funderat lite på det där och kommer nog vid nästa köp att berätta lite om beloppen.

    Jag skriver ju under pseudonym, till stor del för att jag vill slippa en del jobbiga diskussioner privat, men även för att jag tror att intresset för vem jag är är tämligen begränsat. En vacker dag kanske jag ändrar mig.

    Om jag inte minns fel skrevs denna blogg av en 44-åring för inte så länge sedan, så uppmärksam som man är kanske det är på sin plats att gratulera lite i efterhand(?)!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är just det där med "jobbiga diskussioner privat" jag inte riktigt greppar eftersom alla jag känner vet att jag är en snål jävel som handlar med aktier.

      Mm, tack för gratulationen. Känns i min värld lika stort att fylla år som att ha namnsdag. Inget man kan påverka liksom.

      Radera
  3. Beror ju på vad det handlar om.
    Skriver du mest om investeringar så känns det trovärdigare om du är öppen med vad du köper samt belopp av innehav och köpbelopp. Sen hur många % man sparar har minimal betydelse.
    Spelar en jäkla roll för en arbetande vuxen att lägga 1k eller 100k gällande risk.

    Sen känns anonyma mer "ärliga".
    Ser mer problem med de som spottar ur sig artiklar bara gör att jaga trafik/karriär.

    Om jag bara ser till mina upplevelser privat, visst jag är öppen att jag gillar aktier/ekonomi/företagsrappporter men finns inte en chans att jag skulle vara ärliga med värdet på mitt innehav. Finns fler än man skulle hoppats som anser att överskott/månad är rik o förvänta sig saker....

    Sen är jag väldigt tydlig med att jag ej gillar att låna/låna ut privat.
    Här underlättar det att man är tjurig ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men 1000 kr för en person innebär en helt annan risk än för en annan, så ska man dra det till sin spets måste man i så fall inte bara redovisa alla affärer utan också exakta utgifter och inkomster. För mig som företagare är det inte ett alternativ, även om det innebär att jag därför anses mindre ärlig.

      Fast jag fattar inte varför det skulle göra det. Jag är ekonomibloggare, inte aktierådgivare. Att redovisa hela sin ekonomi i detalj, så att läsekretsen kan göra en egen bedömning av hur mycket varje investering betyder vet jag ingen som gör. Tror inte att jag skulle vilja läsa en sådan blogg heller - för mycket och för irrelevant information.

      Radera