måndag 4 september 2017

Sparade pengar bättre än tjänade

Vad sa han nu? En hundring är ju en hundring oavsett om man kan stoppa den i plånboken för att man tjänat den eller för att man inte konsumerat den? Ja, men nu ska vi trassla till det. Jag är bra på det.


Personerna A och B tjänar bägge 20000 kr i månaden och har 10 procents sparkvot, alltså 2000 kr. A ökar sitt sparande med 1000 kr och höjer därmed sin sparkvot till 15 procent. B lyckas istället få upp sin lön en tusenlapp, men sparkvoten blir bara 14,3 procent. Förutsatt att även B lägger allt på sparande. Sannolikheten är hög att åtminstone en del av extrapengarna konsumeras.

Exemplet förutsätter dessutom skattefrihet. I verkligheten kommer ökad intjäning resultera i ökad skatt, särskilt i landet med världens högsta marginalskatt. Sparande är än så länge skattebefriat. Såvida du inte lyckas få avkastning på de sparade pengarna, men då är det ju ännu bättre!


Och i det långa loppet har A ännu ett trumfkort. Höjd lön ger mer pengar så länge du har kvar samma anställning, och en tillfällig inkomst är just tillfällig. Den ökade ekonomiska medvetenheten sparandet ger har du glädje av hela livet. Det sägs ibland att det inte går att jobba sig rik i Sverige. Inte helt sant, men det ligger något i det. Däremot går det att spara sig rik!

Visst, låntagare får göra ränteavdrag och skattejämka, men vad staten än gör för att uppmuntra konsumtion kommer vi som sparar alltid ha ett försprång. Vi kan köpa när det är billigt och vi tvingas inte sälja i ofördelaktiga lägen medan den som är satt i skuld aldrig är fri.

25 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg och mycket väldigt sant! Som fattig jävel har man lite fördelar ibland ;). Jag har också skrivit något liknande i detta inlägg:

    http://frihetsmaskinen.blogspot.se/2016/11/lag-lon-hemligheten-till-ekonomiskt.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fördel med låg lön var ju lite tillspetsat, men det ligger ändå något i det :-).

      Radera
  2. Bra inlägg, alltid intressant att reflektera över pengars värde i olika situationer. Återspeglas också i ditt förra inlägg att andras pengar inte har samma värde som ens egna...

    Har själv värderat pengar lite olika beroende på hur kul det har varit att tjäna dem. Dvs när jobbet är kul och allt flyter på bra så har pengarna inte haft samma värde som då det varit mindre kul på jobbet.

    Sen är ju känslan när man inser att man inte behöver så mycket pengar för att klara sig och när sparkontot fylls på efterhand riktigt ovärderlig. Man får en helt annan känsla av kontroll över sitt liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, får man slita för pengarna känns de lite tyngre i handen.

      Håller med om att kontroll är en viktig effekt av pengar. Och så säger folk att pengar inte har något eget värde...

      Radera
  3. Du har helt rätt i vad du säger om att det inte lönar sig att jobba i detta arma land. En kompis är chef och har 70 000 kr, dvs brutto tjänar han ca 30000 kr mer än mig, men ut i handen får han ca 11 000 kr netto. Rättvist? Knappast, men så är politiken, och alliansen hade många år på sig att slopa t.ex. värnskatten men gjorde inte ett skit.

    Själv har jag inga större ambitioner att utbilda mig eller avancera för lönens skull, det mesta tar ändå staten och varför ska jag jobba för dem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att han inte får 11000 i nettolön efter att ha tjänat 70000 ;-).

      Den stora skillnaden mellan de olika partierna är namnen.

      Radera
  4. Till jul kommer en polares son hem efter 11 år i sydamerika.
    Han var satt i skuld men är fri från skulderna och rik på upplevelser.

    Han skuldsatte sig innan han stack genom att ta lån på alla tillgängliga och möjliga vis t ex niscbanker o dyl

    Betalat tillbaka ? Nixpix

    Sudietrött som han var är han nu en mogen vis 31-åring dessutom skuldfri.

    Det andra får spara ihop till fick han gratis på andras bekostnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppenbarligen går det att både äta kakan och ha den kvar. Fast i det här fallet handlar det ju varken om sparade eller tjänade pengar utan stulna.

      Radera
  5. Mina föräldrar har höga löner och har valt att gå ner i arbetstid för att de helt enkelt får behålla så lite av sina intjänade pengar. Jag är snart färdigutbildad civilingenjör och märker tydligt hur snacket går hos mina jämnåriga vänner, många funderar på att jobba utomlands för att skatterna är lägre. Oavsett vad man tycker rent ideologiskt om höga skatter, så lägger de lock på folks vilja att arbeta.

    Men som du säger gör det inte särskilt stor skillnad vilken färg rikdagspartierna har. Man får plocka fram sitt mikroskop för att hitta några skillnader i deras politik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samtidigt pekas det finger åt människor som har som mål att gå i pension tidigt, men vad väntar sig Staten när man gör allt för att försvåra och beskatta inkomster? Det är helt enkelt inte kul att tjäna pengar man inte får behålla om man istället kan lägga tiden på att spara pengar där man får glädje från första sparade kronan.

      Radera
  6. Göran Persson, inte utan att jag faktiskt saknar honom riktigt mycket numera. Det hade jag aldrig trott att jag skulle säga, faktiskt. Att jag skulle sakna en Sosse... det har gått långt. Han tycks ha varit den sista begåvade och vuxna person de hade i det partiet. Tänk om fler begrep dessa begåvade ord, "den som är satt i skuld är inte fri"! Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde inte heller att jag skulle sakna Persson. Han var ju en buffel, men han var en skön buffel :-). Ibland helt lysande: https://www.youtube.com/watch?v=zM-THiELtJA

      Radera
    2. Nä suger att erkänna. Höll inte med han men respekterade han som politiker då man visste var man hade han.

      Radera
    3. Kan ju också hänga ihop med att politiker blir gråare för varje år. Dagens sex partiledare och två språkrör är ju ytterst färglösa oavsett vad man tycker om deras politik.

      Radera
    4. Jo han syntes men kändes som han drev partiets politik och verkligen försökte driva igenom det. Sen att man inte höll med är en annan fråga. Varför man ser på han som man gör hänger nog även ihop med vilken väg S tagit efter hans tid, kommunistisk vänstergir med inslag av FIfemenism

      Ja dagens är ganska lik allihopa färglösa kappvändare som ska göra alla nöjd så inget blir gjort. Känns även som många bara har politiken i riksdagen som mål i 4-8 år innan de tänkt gå vidare...

      Radera
    5. Det tycker jag i och för sig är sunt, att inte sitta flera decennier i den skyddade verkstad riksdagen trots allt är.

      Radera
  7. Håller med dig men ändå sjukt att samhället i så hög grad premierar lån före sparande.

    Jag är miljonär men skulle jag betala en bostad kontant räcker pengarna ungefär till en etta i Spånga... Ganska illustrerande för hur stor räntebubblan är just nu. I en sund ekonomi skulle det åtminstone vara möjligt att köpa en tvåa i en någorlunda oattraktiv förort till staden för det priset utan att behöva ta lån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där skulle staten också kunna hjälpa till genom att försöka vända trenden att alla ska bo i Stockholm. "Hela Sverige ska leva" var det något parti som sa (minns inte vilket, kan ha varit C), men så blir det ju inte av höjd bensinskatt och dåligt internet på landsbygden.

      Radera
  8. Nä men, nu sabbade du för mig ju! Har typ samma inlägg liggande i utkast, skulle bara redigera lite till.

    SvaraRadera
  9. Bra tankar, men man måste göra båda delarna. Öka inkomsterna och minska kostnaderna. En sparad hundralapp må vara bättre än en tjänad, det håller jag helt med om, men om du aldrig tjänat en hundring kan du inte spara hur mycket du än försöker. Man måste ha intäkter för att styra kostnader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, åtminstone behöver man kapital, och det kräver ju nästan inkomster så du har en poäng i det. Jag menar mer att när vuxna personer med "normal" ekonomi vill förbättra den är det viktigare att kolla över utgifterna än inkomsterna.

      Radera
  10. Gällande sparande är det "fascinerande" hyr många bloggare som räknar utdelning som sparande då det egentligen bara flyttar pengar mellan konton.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara hålla med (fast jag försöker ligga lågt med åsikten för att inte få på tafsen).

      Radera