måndag 6 november 2017

Full fart mot ättestupan

Jag har tidigare reagerat när nyblivna pensionärer får en chock över att de får så låg pension, men här är ett exempel som är ännu mer obegripligt. (Tack till "Newman" i kommentarsfältet för spaningstipset.)

Ann-Christin, 40, har jobbat deltid, pluggat och varit arbetslös, så hon räknar med en låg pension när den dagen kommer. Inte helt ovanligt. Det som gör henne intressant är att hon trots att hon har ett heltidsjobb nu och minst 25 år till folkpensionen konstaterar:
Jag räknar med att leva på knäckebröd.

Ann-Christin, visionär

Vad hon säger är i princip: ”Även om jag får ha hälsan och kan jobba heltid i 25 år kommer jag inte att kunna spara en enda krona under hela den tiden.” Eller hur ska det annars tolkas? Jag förstår att offerkoftan stramar, men räknar hon med att leva på knäckebröd under hela sin ålderdom kanske hon kunde testa att handla lite ekonomiskt redan nu.

Och det är nästa invändning. I dagens värde räknar hon med 12000 kr brutto i pension. Vad gör det efter skatt, 9000? Min mamma har lägre pension än så och hon lever definitivt inte på knäckebröd! Om Ann-Christin på allvar tror att en pension långt över existensminimum bara räcker till hårt bröd undrar jag om hon någonsin lagat mat, gjort en budget eller reflekterat över matpriser.


Men okej, du ”vet” att pensionen blir låg om 25 år. Nu jobbar du heltid och bör med rimliga utgifter ha råd att avsätta två tusenlappar i månaden i en sparbuffert eftersom du garanterat tjänar ganska många tusen mer än när du gick arbetslös eller var timvikarie i hemtjänsten. Placera dem på börsen med 5 procents nettoavkastning och du har en dryg miljon när du fyller 65. 1,15 miljoner faktiskt, men vi avrundar nedåt eftersom marginaler inte verkar vara din grej.

Behåll miljonen på börsen och du kommer att kunna ta ut 4000 kr i månaden i extra pension utan att ens nagga på kapitalet. Det räcker till åtta kilo knäckebröd om dagen, så mitt tips är att du varierar kosten lite så ska du nog se att det räcker både till att äta dig mätt och lite guldkant till helgen.


Och då räknar jag ytterst försiktigt på precis allt. Spara 3000 kr i månaden och höj avkastningen till 7 procent, så kan du dubbla uttaget till 8000 kr/månad. Och istället för att knapra på sexton kilo knäckebröd per dag kan du kanske knapra lite på kapitalet vid sidan av räntan. Då har du råd med en ny offerkofta också. Den gamla verkar sliten.

40 kommentarer:

  1. Bra skrivet, reagerade också, denna djävla offerkofta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det måste vara himla jobbigt att så totalt fokusera på hinder. Hon är 40 år, på sitt första heltidsjobb och istället för att tänka "Nu jävlar ska jag spara ihop en buffert" tänker hon "När jag går i pension blir jag utfattig".

      Radera
  2. Trots timvikariat och arbetslöshet så hade hon kunnat gå i pension om 5år om hon hade haft det som mål. Det är bara en sak vi helt säkert vet är oändligt - den mänskliga idiotin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen vet vi för lite, men man får väl förutsätta att hennes heltidsjobb har en avtalsenlig lön och då borde det verkligen finnas rörelseutrymme.

      Radera
    2. Men vadå? det rörelseutrymmet ska ju spenderas på att unna sig saker i vardagen helst ofta och länge.

      Ur hand i mun är det som gäller. Det är inte en tillfällighet att en hel generation människor klistrar upp skit på väggarna av modellen "Carpe diem" och dylikt. Hela deras person lever och andas slöseri och idioti.

      Radera
    3. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tror att Ann-Christins hem är nedlusat av såväl carpe diem-lyktor som av väggbokstäver.

      Radera
  3. haha, skrattblandad gråt här! Så bra skrivet!

    SvaraRadera
  4. Vilken surdeg! Situationen alltså, med knäckebrödet, absolut inte personerna i reportaget..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, hon kanske ruinerat sig på surdegsknäcke. Det lär vara dyrt.

      Radera
  5. Men hur kan det bli så här? Är det rester från "ta hand om mig så att jag själv slipper ta ansvar för mitt eget liv"-politiken som lever kvar? Det finns ju hur många exempel som helst på vuxna människor som redan har gett upp, och går all in på att bli knäckebrödspensionärer. Hur är det i Finland? Norge?

    Om man räknar med en dålig ekonomi som pensionär, varför gör man inget åt det? Är det någon sorts svensk stolt klasstillhörighet att vara fattig? Eller som de fjuniga ungdomarna (cirka 100 procent killar) på en del skolor som bygger sin persona genom att gå in knallhårt på att vara sämst i skolan.

    Jag tror att det behövs en grundläggande ekonomiutbildning dels i grundskolan, dels i gymnasiet (kombinera privatekonomi med hemkunskap). Eller en ny folkrörelse. "Ta makten över din ekonomi"-bilagor i Expressen, Aftonbladet. Kvällskurser. Ekonomiprofeter på torgen. Livets Ekonomi som ringer på dörren. Någonting, vad som helst.

    Men, nej, att förändra attityder, det är inte det lättaste. Så det blir nog inget. Planera inte. Spara inte. Strunta i att ta hand om ekonomin när du förvärvsarbetar. Sluta gärna jobba några år innan pensionen. Klart att man inte skall behöva välja bort några saker i livet.

    Djup suck.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Som lever kvar"? Har det tänket någonsin gett sken av att försvinna? Jag tycker snarast att folk blir mer handlingsförlamade och oansvariga. Vår föräldrageneration flyttade till eget boende i nya städer i 16-årsåldern medan dagens 25-åringar (och i vissa fall 40-åringar) inte ger något intryck av att kunna ta ansvar för sina egna liv.

      Du nämner klasstillhörighet. Det kan vara en del av det, men jag tror heller inte att man ska förringa en bruksmentalitet på vissa orter att det blir som ett mantra att det inte går att komma någonstans och att gruppen känner en slags trygghet i det.

      Radera
    2. När jag hört någon "reporter" på radion tala om pension så har det känts som dagisnivå och samma sak när man öppnat en blaska, så något större hopp om en vettig folkbildning den vägen är nog inte att vänta.....
      Dessutom skulle ju det innebära att folk faktiskt skulle kunna bli oberoende och lämna "klasskampen" och kanske ve och fasa tappa sin värdegrund! 😳
      Nää, bäst att folk och fä håller sig på mattan och kan ledas rätt i tanken med lite uttalanden om kapitalet som bara slirar på sanningen liiiiiiite grann i sann populistisk anda och deras företrädare kan fortsätta odla dubbelhakorna...... 😏
      Mvh snickar'n

      Radera
    3. Med risk för foliehattstendenser skulle jag säga att det där är en viktig punkt. Ett belånat folk är ett lydigt folk.

      Radera
  6. Mycket bra inlägg! Jag undrar vem som tillverkar dessa offerkoftor? Det företaget borde gå lysande på börsen. Jag investerar gärna! Varenda kotte verkar ha minst en offerkofta i garderoben nu för tiden.

    Jag är kanske elak, men är det meningen att man ska tycka synd om alla dessa människor som lagom till pension inser att de inte tagit eget ansvar? Ann-Christins kollega vill ju köpa sig en sommarstuga på ålderns höst. Trodde han verkligen att pensionen skulle räcka till det? Tragiskt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, jag tror faktiskt att det är meningen att man ska tycka synd om dem, men jag fixar inte det. Jag minns någon tidigare pensionärsartikelserie med samma budskap där en tant grämde sig över att hon och maken hade svårt att ha råd att behålla både huset och de två sommarstugorna. Offerkoftor görs uppenbarligen av olika material och i alla storlekar. Så visst vore det en intressant investering.

      Radera
    2. Jag tänker på Elisabet Höglund som "rasade" i media för några månader sedan om sin låga pension... vill minnas att du skrev något i samband med det också, Micke.

      Jag vill också köpa aktier i bolaget som tillverkar offerkoftorna.

      Radera
    3. Nej, Höglund verkar jag inte ha skrivit om, men kanske var hennes rasande med i samma artikelserie som jag skrev om när jag tog upp den här tjommen: https://sparosverige.blogspot.se/2016/12/staffan-var-en-slosare.html.

      I så fall var det nästan ett år sedan, men sedan Höglundskan börjat ifrågasätta ifall Sverige blivit tryggare genom att ha fräckheten att räkna på antalet våldsbrott och använda statistik istället för rena känsloargument tror jag inte hon tillåts rasa i några större, etablerade tidningar.

      Radera
    4. https://www.expressen.se/noje/elisabet-hoglunds-stora-pensions-ilska/

      "Jag vågade inte spara pengar i pensionsförsäkringar för jag litade inte på att de privata pensionsfonderna gav den avkastning de lovade, och det fick fick man inte heller. Alla har förlorat pengar som har sparat i fonder, säger hon."

      Radera
    5. Den hade jag helt missat. Kan inte fan hålla reda på alla Höglunds ras :-).

      Radera
    6. Men vad f*n.

      "EXPERTENS BÄSTA TIPS
      Maria Landeborn är sparekonom på Skandia.
      Hon menar att svenska pensionssystemet i grunden är bra, men att en ökande befolkning och en längre livslängd gör att pensionen påverkas negativt."

      Nu får de väl ändå bestämma sig för hur de ska ha det. Är det bra eller dåligt med en ökande befolkning avseende pensionssystemet. Ena dagen är det ett måste för pensionerna och nästa dag är det negativt. Det är inte bara Elisabeth som är ett ras.

      Radera
    7. Det är en bra fråga. Och inget nytt. Sedan Magdalena Andersson tillträdde som finansminister (och till stor del Anders Borg innan dess) har hon hävdat att vi behöver bli fler för att ha råd med pensioner, och nu vill hon höja pensionsåldern för att vi blivit fler. Logik är bara såååå 1975.

      Radera
    8. Enkel matematik. Skall nivåerna i pensionssystemet bibehållas måste vi bli fler som arbetar och sätter in. Men om fler av dessa också lever länge behövs ännu fler för att fylla upp. Ration var väl ~2:1 men behöver väl vara minst 3(eller4?):1.

      Radera
    9. Men är inte det också den perfekta beskrivningen av ett pyramidspel? Problemet (ett av dem) är att vi inte hela tiden kan öka befolkningen och få alla i arbete. Det verkar ju inte ens gå nu, och kommer definitivt inte funka med ett Sverige på 20, 30 eller 100 miljoner människor.

      Radera
  7. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta åt det här. Jag väljer i alla fall att skratta åt den sista meningen i inlägget. Den om att den gamla offerkoftan verkar sliten, det stämmer verkligen ;D.

    Grymt inlägg som vanligt Micke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, ibland är det svårt att välja mellan skratt och gråt.

      Radera
  8. Ja herregud, man kan le i mjugg åt dessa återkommande "kolla på populassen vad otur de har när de tänker"-reportage men jag tycker ändå att det är mest anmärkningsvärt på vilken nivå berörda myndigheter uttrycker sig (man liksom tigger om sandlådenivå hos fölk i stugan). Jag citerar Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten (svt nyheter idag): "Framför allt ska man jobba så länge man bara kan...se till att du får tjänstepension (badass tips Sten) och jobba på. Ju högre lön, och ju längre du jobbar, desto högre blir pensionen." (Vänta Sten, jag måste hämta anteckningsblocket, det är för mycket data ur din mun nu på en och samma gång!). I artikeln ("Så ska du göra för att få en högre pension") nämns inte en rad om att man själv kan ha ett separat sparande och hur ett relativt enkelt sådant skulle kunna se ut. Tvärt om avråds nästan därtill. På frågan: "Är det enligt er viktigt att redan i unga år tänka på och planera för sin pension" säger Sten: "En ung person har massor av andra saker att tänka på." Hade jag varit foliehatt skulle jag övervägt alternativet att staten vill ha oss i heltidsförvar, förlåt, jobb, till 70 för att undvika att vi stökar runt på gator och torg.

    Sparo-jag älskar din blogg, har följt den ett tag men varit för otekniskt för att kommentera. En eloge också till din stammis Sara N, underbara dialoger er emellan. Tjing!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först och främst, tack för berömmet och välkommen till kommentarsfältet!

      Ja, Sten verkar ha svart bälte i kommunikation. Jag kommer osökt att tänka på en idrottssketch med Galenskaparna där en fotbollstränare säger: "Ja, vi måste ju slå dem för att vinna, och gör vi bara fler mål än dem tror jag att segern är vår."

      Radera
  9. Bra skrivet Micke. Roligaste på länge. Är bara så jävla trött på alla som alltid gnäller, men inte agerar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det är väl den tröttheten jag försöker sätta ord på. Man skulle kunna se det som att Ann-Christin har världens chans att styra sitt liv nu. Otroligt massa människor har inte hennes möjlighet. Utanför vår del av världen har nästan ingen det. Ändå verkar hon göra allt hon kan för att inte ta denna chans utan istället måla ut sig som värsta offret.

      Radera
  10. Instämmer helt och hållet. Samma kategori människor går runt och väntar på att "få" ett jobb, samtidigt som de ondgör sig över alla som tjänar mer än de själva. Vart tog det personliga ansvaret vägen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Personligt ansvar är ute. Det märkliga är att personliga rättigheter är mer inne än någonsin. Förr gick det där med rättigheter och skyldigheter ofta ganska hand i hand.

      Radera
  11. Det är lite flummigt hur vissa väljer en sån väg i livet när de utan problem kan välja en annan väg. 12k i pension är bra ju!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, själv lever jag på betydligt mindre pengar än så oavsett hur mycket jag tjänar, och jag känner inte alls igen mig i hennes knäckebrödsvision. Jag kan inte ens minnas när jag senast hade en månad med femsiffriga utgifter.

      Radera
  12. Men vadå, hur menar du nu? Den här tanten är ju urmodern för hur dagens svenskar tänker, eller försöker tänka menar jag. Bidrag, det är greken som lyfter Sverige. Så nu får fan i mig ni andra ta och skärpa till er och betala in mer i skatt, så att det räcker till än fler bidragstagare. Tänk på att det är väldigt många som ska ha era pengar. Så pass många, så att vi faktiskt nog måste anlita SVT för ett konsultuppdrag om saken, vi måste läxa upp svenskarna så att de betalar mer i skatt, det räcker faktiskt inte med världens högsta skatt.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att det är pengar och bidrag som saknas här. Tvärtom, hennes tänkesätt gör det omöjligt för henne att lyckas i något samhälle just för att hon inte ser sina egna möjligheter. Man kan leda en kamel till vatten, men inte hindra den från att dränka sig själv. Nej, det där ordspråket blev nog fel...

      Radera
  13. Mycket bra skrivet! Många som inte kan ta av offerkoftan. Vet inte om det är ovilja att ändra på sitt liv eller att man helt enkelt tror att man inte kan göra något som påverkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Till viss del tror jag att det handlar om bekvämlighet. Man vet vad man har, och genom att inte sätta några som helst förväntningar på sig själv behöver man heller inte kämpa.

      Radera
  14. Häller med dig och ovanstående kommentarer.

    Olika ser och hör o uppfattar vi vad som egentligen är den "röda tråden"
    Vi måste akta oss för att skjuta budbäraren och sikta på det rätta målet.

    Vad jag främst reagerade och tänkte på var nuvarande pensionssystem,vilket också EU har påtalat och kritiserat Sverige för att vi har pensionärer som lever under normen för existensminimum.

    Tycker det Göran Person sagt väcker eftertanke samt att fortfarande betalar pensionärer högre skatt än en yrkesarbetande iofs så lovar nuvarande regering att så sakteliga rätta till detta.

    Törs man ställa frågan vad du o bloggföljare anser om det - att pensionärer betalar högre skatt än jobbinkomsttagare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Personligen har jag inga problem med att pensionärer betalar högre skatt än arbetare. Det beror ju på jobbskatteavdragen vars avsikt var att det ska löna sig att arbeta. Nu är det ju inte tänkt att pensionärer ska arbeta eller att de ska "straffas" även om det indirekt blir effekten.

      Hur som helst kan nog de flesta enas om att det väsentliga är hur mycket de tjänar efter skatt. Jag skulle gärna se att de lägst betalda pensionärerna får upp pensionen. Att några hamnar under gränsen för existensminimum skulle däremot gå att lösa genom att sänka existensminimum till en mer rimlig europeisk nivå. Det kommer att ske, frågan är bara hur länge man väntar.

      Radera