onsdag 15 november 2017

”Köp när det gör som ondast”

Att köpa aktier när det gör som ondast är ett tips man hör både här och där. Vad betyder det ens? Det skulle t ex kunna vara en uppmaning att gå in i företag som precis släppt en dålig rapport med usla framtidsutsikter. Det brukar ju kallas ”att slänga bra pengar efter dåliga”, och det gör absolut ont.


Jag fattar idén. Köper man när alla pilar pekar uppåt i ett rosaskimrande nyhetsflöde är all optimism inprisad i kursen varför varje skakning riskerar att sänka aktien på kort eller lång sikt. En inte lika slagkraftig förklaring som ”köp när det gör som ondast”, men att det gör ont kan ju faktiskt betyda vad som helst från att man köper på botten till att man bryter fingret när man klickar hem den.

Jag minns en floskelgenerator på internet. Det var helt enkelt ett tiotal knappar som var och en besvarade knapptryckningar med uttryck som ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” och ”Det är en dag i morgon också”, och så kunde man lägga en trumtakt i bakgrunden.


När jag blir stor ska jag konstruera en ekonomifloskelmaskin med ”Köp när det gör som ondast”, ”Vaska guldkorn i rapportfloden”, ”Ingen kan förutspå framtiden” och ”Köp kvalitet”. Eller varför inte ”Köp när det är som billigast”? Den tycker jag verkar smart att följa.

21 kommentarer:

  1. Problemet är väl att det inte är så enkelt som att köpa när en aktie lyser blodrött, utan kunna konsten att avgöra om det är en fortsatt negativ trend som kanske eventuellt leder till utdelningssänkningar/konkurs etc eller om det bara är en tillfällig hicka hos ett stabilt företag. Hur många har inte "köpt på dippen" när det gäller HM?

    Har själv gått i denna fällan flera gånger då man satsat på intressanta bolag som man trodde hade "gått i botten", bara för att nu ett år senare ligga ytterligare -20%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. O ja! Sedan håller man tummarna för att aktien någon gång i framtiden ska gå UPP till den där dippnivån.

      Radera
  2. Hej Sparo!

    Jag tycker att du skriver helt fantastiskt.
    Har du lyssnat på Lyxfällans podcast? Deras avsnitt 9 med lyssnarfrågor, tror jag kan intressera dig och ge uppslag för ett inlägg.

    De rekommenderar privatleasing av bilar (HELT GALET?!).

    De säger även åt en ung tjej som vill ta CSN-lånet för att spara och investera att ej göra det, för att ej sätta sig i skuld. Jag håller med om att lån helst bör undvikas, men sparande och investeringar bör definitivt uppmuntras, vilket jag tycker att dom helt missar. Men detta kan man såklart ha olika åsikter om.

    Huvudpoängen är i alla fall att de tycker privatleasing är superbra, vilket jag absolut inte kan förstå mig på alls.

    /5mkr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, tack!

      Jodå, jag har lyssnat på Lyxfällans podd (t o m recenserat den lite: https://sparosverige.blogspot.se/2017/09/lyxfallanpodd-vs-lyxfallanpodd.html). Tror att jag hört programmet du nämner för jag känner igen exemplen. Tänker att för Magnus Hedberg vore det säkert rena spartipset med privatleasing i jämförelse med att tvångsmässigt handla lyxbilar.

      Att handla på börsen för CSN-lånet tycker jag är svårare. Håller delvis med dem där.

      Men det jag reagerat mest på är att när de fått lyssnarfrågor om matkostnader och sagt att de vet människor som kommit ner under 2000 kr i månaden, men att det då börjar närma sig gränsen för vad som är nyttigt. Eftersom jag ligger på en tredjedel av det känner jag mig lite påhoppad och kränkt :-).

      Radera
  3. Tjena Micke,
    Kul inlägg där. Vad betyder det ens? Ja som du säger är det ju inte solklart. Jag köpte tex SKistar idag som backat mycket på sistone och det gjorde inte det minsta ont. Kanske den som sålde stod för smärtan?

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så lätt att slänga ur sig uttryck som låter smarta och så kan man fylla dem med lite vad man vill. Du kan ha rätt i att din handelspartner sålde när det gjorde som ondast. Eller i alla fall att det gör ont när aktien går upp igen.

      Radera
  4. Vad sägs om:

    "Köp billigt, sälj dyrt"

    den är väl fantastisk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där har vi den! Plötsligt inser jag vad jag gjort fel med en del av mina tidigare investeringar.

      Radera
  5. "allt annat lika", "med facit i hand" och "det är nya tider nu" kanske passar i samlingen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Jajamen, allihop! Allt annat lika, inga jämförelser i övrigt...

      Radera
  6. Tyckte SU nämnde en bra i inlägget, köp kvalitet. Alla dessa floskler är ju lätta att kasta ur sig "med facit i hand":) men enligt marknadsteorin är ju priset idag rätt och innehåller all info, det är ungefär som när man hör eller läser "drt ligger redan i kursen". Vem vet något sådant?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast även kvalitet är ju ett rätt trubbigt mått. Jag tycker t ex att det är kvalitet när en mobiltelefon håller laddningen i två veckor och pallar att tappas i golvet tjugo gånger utan att gå sönder. Ändå köper 90 procent Iphones, som ju inte klarar något av detta. Jag tycker att det är kvalitet när en bil byggs så att jag själv kan byta tändsystem och glödlampor osv. Nästa ingen skulle kalla dessa produkter kvalitet, snarare skräp.

      Radera
    2. Poäng, en floskel att säga och dessutom inte entydigt

      Radera
  7. Jag gillar att köpa när det gör som ondast. Duni och Ahlsell tycker jag t.ex. börjar bli lite väl nedpressade. Är det en tillfällig svacka kan det bli en fin affär. Problemet är att man först vet i efterhand. H&M hade varit klokare att vänta lite med medan andra aktier har blivit lysande affärer.

    Samtidigt tycker jag nästan att buy quality, cry once är desto mer överskattad. Ja, man SKA köpa bra aktier och behålla. Men inte ens Atlas Copco är en givet bra affär om man köper alldeles för dyrt. Kopparbergs har jag svårt för av samma skäl. Ja, aktien är glimrande men framgången är inprisad för flera år framöver. När jag läste rapporten var den bra men enligt mitt sätt att bedöma det inte i linje med de uppskruvade förväntningarna. Följer nästa rapport samma trend kanske det blir billigare att köpa då... Det vet vi också först i efterhand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, problemet är att det är först i efterhand som man vet om det gjorde som ondast eller om det (som många av oss H&M-ägare upptäckt) gjorde ännu ondare att äga den efteråt på fortsatt färd söder ut.

      Kopparbergs tittade jag på med lystna blickar så sent som idag, men det har aldrig gjort tillräckligt ont för mig för att ta steget in :-).

      Radera
  8. "Köp när det gör som ondast" är en väldigt konstig floskel. Att köpa cykliska Atlas Copco nu till p/e 25-30 nånting skulle göra jätteont, och skulle då vara ett toppenköpläge?

    Men floskelinvestering är ju bara dumheter. Det finns ju floskler (och deras antifloskler) för precis allt (och dess motsats) så vad man än gör är det både rätt och fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med helt och hållet. Det finns inget dåligt börsväder...

      Radera
  9. Smärttröskeln är individuell

    Som små fick vi män lära oss att "bita ihop" Lipsill ville ingen vara. För att hålla oss till ämnet så är det väl konstaterat att kvinnor är bättre placerare/investerare än män. Risktagandet är väl det avgörande får vi väl tro..

    Jovars... inte gör det väl så ont nu tack vare TINA

    Metoo(U2)
    P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig sett några bevis på att kvinnor är bättre på att placera pengar än män, men finns de är jag villig att lyssna.

      Jag har både kontanter och ädelmetaller i väntan på den stora smällen, så nog finns det alternativ.

      #notme

      Radera
  10. Helt klart svårdefinierat, otydligt och flummigt. Jag har alltid valt att se det hela i en lite större skala, dvs när det gör ont för att hela börsen går dåligt, det gör ont för att min portfölj faller stort.

    Säg tex att du verkligen gillar företag X, en aktie kostar 100 kr. Så kommer en stor börsnedgång som inte är knuten specifikt till företag X utan börsen i stort som sjunker med 40%.

    Helt plötsligt kostar företag X aktie 60 kr utan att något med själva företaget har förändrat, de har inte gått ner pga att de gjort nått fel eller börjat prestera mycket sämre än tidigare och alla orsaker till att du gillade företaget tidigare finns kvar.

    Detta är den typen av lägen jag gillar, det gör ont för att hela min portfölj gått ner, men samtidigt ser jag många aktier som billiga då nedgången inte beror på att företagen presterat sämre. Jag tjänade väldigt mycket pengar på att gå all in under finanskrisen tex och jag vet många andra som gjort liknande saker under större nedgångar 2011 och 2015.

    Självklart kan man göra samma sak när det kommer till ett enskilt företag, men där är det mycket svårare, eftersom då beror nedgången i regel på att företaget presterat dåligt och i alla fall för mig är det sjukt mycket svårare att veta när det ska vända, om det ens ska vända.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att tillämpa talesättet på hela börsen är nog betydligt bättre, men det är sällan jag ser att det är så det används. Fast även på index är det omöjligt att veta när man nått botten (=när det gör ondast).

      Radera