torsdag 30 november 2017

Open Office

Microsoft Office verkar kosta 649 kr/år eller mer, men många datoranvändare (”Ja, vänner till mig förresten...”) kostar inte på sig att köpa utan använder någon hembränd skitversion som inte går att uppdatera och är full av buggar. Det slutar ofta (har jag hört) med att man får en fil från en vän eller kollega med en nyare utgåva, som när den öppnas på den egna datorn ser helt galen ut i formateringen eller där Excelformlerna inte fungerar.

Jag skulle vilja slå ett slag för OpenOffice som är en gratiskonkurrent med öppen källkod. Jag har främst erfarenhet av OpenOffice Writer och Calc, som motsvarar Word och Excel, men här finns även Powerpoint-kopian Impress och lite annat smått och gott.


Det är en aning enerverande att programmen föreslår att man ska spara filer i formaten .odt (Open Document Text) och .ods (Open Document Spreadsheet), men det kan jag leva med. Det ser lite annorlunda ut och det tar några timmars användning innan man har hittat alla funktioner, men väl där saknar man inte Office ett dugg.

Nu kan man invända att Microsoft skapade och utvecklade originalen som andra åker snålskjuts på, men jag tror nog att Bill Gates har tjänat nog med pengar på mig genom åren. Till eventuella Microsoft-aktieägare i flödet kan jag bara säga:

28 kommentarer:

  1. Alltså officeprogrammen strular så mycket! Själv har jag gått över på google docs privat sedan många år, då behöver jag inte ens tänka på vilket format jag sparar i. Eller vilken dator jag sparat det på, för att inte tala om hur smidigt det är att dela dokument med andra om man planerar något tillsammans. Då kan flera redigera samma dokument samtidigt utan att behöva oroa sig över att någon sparar en version innan/efter en annan gör ändringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker hålla mig ifrån Google så mycket det går, använder knappt ens sökmotorn längre. Och att ha mina dokument flytande i någon jävla cyberrymd känns sådär :-). Enda gången jag använder Google Docs är i samarbete med kunder, men då har det varit på deras initiativ.

      Radera
    2. Ja, fast på bloggfronten verkar det inte gå så bra med din plan.

      Det är väl jätteskönt att slippa tänka själv och få allt föreslaget och serverat för en ;-) Men visst, vem ser vad egentligen.

      Vad söker du på då? Alta Vista?

      Radera
    3. Det är ju det jag säger. Det är snudd på omöjligt att komma undan.

      Jag använder DuckDuckGo.

      Radera
  2. Jag försöker också undvika Google, men det går dåligt. Open office, eller Libre office fungerar bra tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kräver aktiv kamp, och att helt undvika Google tror jag också är omöjligt. Libre har jag också hört ska vara bra, men jag har aldrig testat det själv.

      Radera
    2. Tror det ska vara LibreOffice numera, om inget har ändrats medan jag gjorde annat. Samma produkt, nytt namn, mer utvecklat.

      Jag skulle vilja att grafdelen av LibreOffice Calc var bättre. När man ser vad Excel gör så blir man lite ledsen när LibreOffice Calc är 5 år efter.

      Radera
    3. Ja, inget mellanrum utan LibreOffice ihopskrivet.

      Jag har som sagt aldrig testat det, och jag har inte jobbat jättemycket med grafer i OpenOffice heller, så finsmakaren kan ha invändningar. För mig som är nöjd med enkla kurv- och stapeldiagram duger det gott, men det kan alltså bero på att jag ÄR fem år efter :-).

      Radera
  3. Apples varianter Numbers och Pages fungerar alldeles utmärkt. Och det var redan installerat utan extra kostnad när jag köpte datorn.
    Nu tycker säkert vissa att eftersom Mac är så dyra så har man betalt programmen flera gånger om. Jag håller dock inte med. Min Mac är nu 5 år gammal och går lika snabbt som då jag köpte den. När jag hade PC bytte jag dator efter max 3år för att den blivit så långsam att den var oanvändbar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nästan ingen Apple-erfarenhet. Tycker generellt att det är trist att man ska behöva byta dator när jag själv inte har högre krav, bara för att programmen blir allt mer krävande i nya versioner. Hängde det bara på mig hade jag nog inte bytt dator från 2002.

      Radera
  4. Använt open en del år, funkar helt ok när man blivit van det gäller bara att spara i rätt format samt version om man eller annan ska använda det om risk finns för att det kommer köras på ex word

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sparar alltid i i Officeformat eftersom det blir jobbigt att konvertera utifall att man ska dela dokumentet.

      Radera
  5. Microsoft är trots denna blogpost fortsatt mer eller mindre på ATH 😜

    /Long MSFT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att du behöver vara orolig för att min blogg ska sänka Microsoft :-).

      Radera
  6. Libreoffice är den bättre forken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte säga att du har fel. Särskilt eftersom jag fick duckduckgoa (japp, här googlas inte) "forken".

      Radera
  7. Open office is de shit.
    Kör privat o firman på det.
    Saknar inget 👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är själv förvånad att det gick så lätt att vänja sig.

      Radera
  8. Bra där, klart man ska använda program med öppen källkod. Bland office-program föredrar jag LibreOffice eller Calligra (finns nog bara till Linux?). Libre Office forkades ursprungligen från OpenOffice efter något bråk bland utvecklarna eller liknande, kommer inte ihåg riktigt, och har under ett gäng år varit den som varit mest utvecklad, medan Open stått och stampat. Kan hända det ändrats det senaste dock.

    Apropå öppen källkod, är förvånad att du som är snålkung inte för längesedan har kastat ut Windows och bytt mot Linux? Du vet att det är gratis va;) Liksom alla program. Linux har rätt länge nu varit lika lätt att använda som Mac/Windows, men helt gratis och med öppen källkod. Finns även distros som är specialiserade mot gammal hårdvara så man kan hålla liv i en gammal dator i åtskilliga år extra, med helt ok prestanda då det bara drar en bråkdel av resurserna som Windows behöver. Rekommenderar Linuxmint, https://linuxmint.com/ enligt min erfarenhet är det den som out-of-the-box funkar bäst för alla. Bara att dra hem och installera, alla program man kan tänkas behöva finns i programhanteraren, bara att installera helt gratis! Finns med ett gäng olika skrivbordsmiljöer, min favorit är KDE, men varför inte testa alla och hitta sin egen favorit?

    Ladda hem och installera Unetbootin http://unetbootin.org/ sedan laddar man hem den Linuxdistro man vill testa och installerar den på en USB-sticka med hjälp av Unetbootin. Starta om datorn med USB-stickan inne och boota in i Linux och testa på. Inget installeras innan du väljer att installera det själv, allt körs över RAM-minnet. När du startar om din dator igen utan USB-sticka är allt som det var innan!

    Olika Linuxdistros hittas lättast på https://distrowatch.com/

    Eller också kör du redan GNU/Linux, bara att jag missat det, hur som helst får det ses som ett spartips till övriga läsare.

    För övrigt första gången jag kommenterar här, sedan jag upptäckte din blogg har den snabbt blivit min favorit, och jag har snart plöjt igenom hela bloggen.

    //bushcrafting

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och välkommen! Kul att höra!

      Jag har länge varit sugen på Linux. Mitt problem är att jag inte bara är snål. Jag är teknisk idiot också. Detta gör att jag är ganska beroende av att vänner hjälper mig att få datorerna att funka, och jag är inte helt säker på att jag skulle få den hjälpen med Linux eftersom mina datagurus själva kör Windows. Men någon gång ska jag testa att ta klivet.

      Radera
    2. Hade jag bott närmare Fjollträsk hade jag hjälpt dig, men då hade du fått bjuda på ärtsoppa och blåbärspannkaka:)

      //bushcrafting

      Radera
    3. Haha! Det hade det varit värt, men jag vill ändå inte skrämma bort nuvarande datagurus genom att förvirra dem med ett nytt operativsystem.

      Radera
  9. För oss som jobbar kan det vara värt att kolla med arbetsgivaren. Vi har en deal så man kan få senaste Office "extra allt" för ~100 kr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man arbetsgivare kan man alltid försöka få dem att betala. Nu när jag vant mig vid Open Office skulle jag inte ens tycka att Gamla Stängda Office vore värt en hundring, men det får var och en bedöma/förhandla.

      Radera
  10. För länge sen testade jag Linux. Jag körde "Knoppix". Ett operativsystem som körs från cd-skiva. Det fungerade utmärkt förutom skrivaren. Tänkte då börja med Linux, men Bankid skulle inte ha fungerat med det operativsystemet. Nu ser jag att det kan gå ändå, men det behövs ju inte längre installeras i din dator när man kan använda mobilt bankid i telefonen. Kanske ska du testa Knoppix på cd, men varning utfärdas, du kanske gillar det...
    //kn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är just det där! Bank-id, skrivare, något udda program där man vet redan på förhand att det inte ens är någon idé att leta på nätet hur det ska funka med Linux... Allt måste ju funka.

      Och beträffande bank-id i telefonen har jag inte ens internet i telefonen: http://sparosverige.blogspot.se/2017/09/ny-teknik-nya-problem.html

      Radera
    2. Jag installerade aldrig Linux, ja körde från cd-skiva. Skrivaren kan knappast vara något problem vid en vanlig installation. Bankid och diverse program i datorn gjorde att det aldrig var aktuellt att köra Linux. Men för övrigt fungerade det mycket bra.

      Radera
    3. Jag får nog testa på en dator och köra parallellt ett tag. Vore kul att få det att funka, jag tror på Linux som idé.

      Radera