onsdag 25 april 2018

Pensionärsgympa

I min kommun fanns tidigare kostnadsfri gymnastik för äldre. Det fanns olika varianter av gruppgympa, stavgång, qi-gong, yoga osv. Allt som krävdes för att få vara med var att man var över 65 år. Men 2016 beslutade Vård- och omsorgsnämnden att lägga ner seniorgymnastiken – av kostnadsskäl.

Gamla människor kostar pengar för samhället. Dels jobbar de inte, så de bidrar nästan inte alls med skattepengar. Dessutom behöver de mer vård än andra. I värsta fall på heltid, i någon form av äldreboende eller annan institution. Men exakt hur tärande de ska bli går faktiskt att styra. Ju piggare gamlingarna är, desto mer klarar de sig själva.


Det säkraste sättet att hålla energin uppe är genom fysisk träning. På den kommunala träningen fick de också chansen att träffa jämnåriga, något som inte är jättelätt för äldre personer som inte längre har ett yrkesliv där de kan knyta kontakter, som kanske flyttat för att komma närmare barn och barnbarn, och vars vänner börjar trilla av pinn. Att trivas med livet minskar också risken för sjukdomar.

Att slå igen den här verksamheten var alltså ett perfekt sätt att öka antalet hjärtinfarkter, typ-2-diabetes, höftledsoperationer och istället skapa apatiska och bensköra gamlingar som sitter och väntar på döden i sin ensamhet. Lokalerna fanns redan, ledare jobbade ideellt. Det är klart att det fanns kostnader, men löjligt små i jämförelse med vinsten både för samhället och för enskilda människor. Starkt jobbat, Vård & ”Omsorg”!


Nu har det visserligen bildats en privat förening som driver en liknande verksamhet, och även Friskis & Svettis bedriver en del verksamhet speciellt för den här gruppen, men bägge tar ut avgifter, någon tusenlapp om året. Inga jättekostnader för den genomsnittlige pensionären, men en och annan har inte de marginalerna, och ännu fler kommer inte unna sig gruppträning när den inte längre är kostnadsfri.

Politiker som inte tänker strikt på den egna nämndens budget utan på samhället i stort borde naturligtvis ha utökat den här verksamheten istället. Ge gamlingarna gruppträning, gymkort, gångstavar eller vad som helst. Förutom att de har förtjänat att samhället bryr sig om dem skulle det garanterat löna sig. En höftledsoperation kostar minst hundratusen, ett år på äldreboende flera hundratusen. Hemtjänst, hjärtoperationer, mediciner... Det här är bara för dumt!

18 kommentarer:

  1. Jag har som 40-åring en hel del äldre släktingar, och blir bedrövad varje gång jag hör om deras utmaningar bara för att få vård. En moster har gått med svår värk i ryggen och det gör samtidigt ont att andas. Denne ringer till sist vårdcentralen och får en tid om 1,5 månad. De få gånger jag har tagit kontakt med samma vårdcentral för mig eller lilla snålgrisen har vi fått vård samma vecka eller ibland samma dag. Som min släkting säger "de vet väl att vi snart ska dö..."

    Herr Snålgris har länge varit förbannad på hur detta land behandlar de äldre. Det ska sparas in här och där, de ska få fryst mat som mikras istället för en portion färsk mat som levereras dagligen tillsammans med en liten pratstund. Det är väl inte så konstigt att man sen reagerar när det helt plötsligt satsas miljardbelopp på nu senast ensamkommande som inte ens har några asylskäl helt plötsligt under dunkla omständigheter får stanna med stöd av centerpartiet!? (godnatt alliansen).
    Man ska inte ställa grupper mot varandra, men ibland är det svårt att inte som en vanlig tänkande människa undra vad f-n politikerna tänker med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är precis så cyniskt som du misstänker. Döda vårdtagare klagar inte. Inte röstar de heller.

      Politik ÄR att ställa grupp mot grupp. Även om det finns en del riktigt dåliga och okunniga politiker är jag övertygad om att alla fattar åtminstone det.

      Radera
    2. Ett tips med vårdcentraler är att gå på dropintid, det gör jag alltid. Då får man ju vård när man kommer dit, i regel inom en timma.

      Däremot när jag bokat tid för andra typer av vård så har det nästan varit mer regel än undantag att jag fått en tid om 3-6 månader och jag är under 40 så är inget som gäller bara pensionärer, är kanske mer knutet till var man bor eller vad man söker hjälp för?

      Radera
    3. Ett annat tips är att byta vårdcentral. Jag är själv sällan sjuk/skadad, men efter att jag bytt vårdcentral har jag aldrig upplevt långa ledtider.

      Radera
  2. Hos oss fanns ett samarbete mellan ett privat gym och kommunen och de hade 90+ träning, gratis såklart. Men kommunen valde att ta bort det.
    Tack och lov valde då det privata gymet att istället sponsra det privat och fortsatte projektet. Underbart komma dit en förmiddag (för det är förmiddagar det gäller) och se alla dessa hyfsat pigga pensionärer gå omkring i gymet och träna. Och sen gratisfika och gymets lilla fikarum. Där förvisso alla fikar gratis. De har hur kul som helst, och lär nog hålla sig betydligt friskare än de 90+ som inte tränar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag fattar verkligen inte sånt här. Jag har ingen vårdutbildning, men det kan ju en idiot begripa att sådan här träning ger garanterad avkastning både i reda pengar och i livskvalitet.

      Radera
  3. Instämmer helt. Samma tänk gäller även alla andra. Det är mycket bättre att förebygga sjukdomar än att behandla dem när de uppstått. Jag läste för länge sedan om ett experiment på ett äldreboende, där de ökade mängden fysisk aktivitet för samtliga av gamlingarna. Till och med de som var sängbundna - de fick "cykla" sängliggandes. Experimentet fick avbrytas efter fyra veckor eftersom åldringarna knäckte matbudgeten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sagolikt! Gamlingarna får aptit för att de börjar må bättre och då avbryter man för att de äter för mycket. Det är så galet tänkt att det nästan inte går att begripa.

      Radera
  4. All verksamhet som är gratis eller kraftigt subventionerad måste prioritera då tillstömningen av kunder ofta är större än förmågan att leverera. I primärvården ska alla ha möjlighet att bokas in inom en vecka (enligt lag, oavsett ålder). Har du akuta behov får du ofta en tid samma dag (eller hänvisas till närmsta akutsjukhus). Tråkigt att höra om snålgrisens släkting men så kan det se ut på vissa håll i dag.

    Även inom kommunen krävs prioriteringar och här borde ett mera uttalat cost-benefit-tänkande finnas. Istället för kostsamma skrytbyggen som ishallar, gångbroar, metallbågar, statyer eller andra fysiska objekt borde den faktiska nyttan för varje projekt få styra, kanske inte helt och hållet men åtminstone till stor del. Fast att sponsra gratis träning för seniorer ger inte samma "cred" eller eftermäle för beslutsfattarna som något obegripligt monument.

    Att de äldre kommer i kläm har setts otaliga gånger senaste åren. Allt ifrån Sylt-gate i Ragunda till Sukett-gate i Växjö. Dock löste sig båda fallen efter att SVT tagit upp dem. I Ragunda klargjorde kommunstyrelsens ordförande att pensionärerna skulle få sylt (och att flyktingarna inte åt upp den!). I Växjö klargjorde chefen för omsorgsförvaltningen att de äldre skulle få sötningsmedel till kvällskaffet (fast det egentligien inte ingår i priset).

    Utifrån ovanstående kan en rätt så mekanistisk människosyn anas. De äldre i Ingelstad (Växjö) betalar för sitt boende via en direkt avgift, via skatt på pensionen och (troligen) via tidigare skatt under sina yrkesverksamma liv. Här borde "vad f-n får jag för pengarna" och "jag har redan betalt" kunna vara lämpliga kommentarer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vet ju inte vad de äter i övrigt på boendet i Ingelstad, men den slant de betalade för maten var ungefär fem gånger mer än vad jag betalar för mat (och jag skulle vilja se den åldring som slevar i sig tillnärmelsevis så mycket mat som jag), så de där suketterna var garanterat betalda flera gånger om.

      Till din lista av kostsamma skrytbyggen skulle jag vilja lägga genuscertifierade toaletter, bibliotek och andra inrättningar vars verksamhet inte blir ett enda dugg bättre av detta.

      Den där vårdgarantin funkar sådär, skulle jag säga. Och alla som varit på akuten vet att det är en betydligt trängre flaskhals än de flesta platser i samhället. Någon timme i en kommunal gympasal med en ideell, snabbutbildad ledare är definitivt lättare att få till.

      Radera
    2. Ja, listan kan göras lång och någon bättring lär inte ske hur dålig än ekonomin blir. Det känns spontant som att mycket blir sämre eller så är det bara att bristerna upptäcks och sprids snabbare nu.

      Det positiva är i så fall att de kan rättas till snabbare. Vi får hoppas att inte någon form av censur införs (t.ex lag om förbud mot att publicera information som kan ge kommun/stat dåligt ryckte). :-)

      Radera
    3. All censur är möjligt så länge vi har en demokratiminister som hatar demokrati.

      Radera
  5. "de vet väl att vi snart ska dö..." Ett oerhört cyniskt utlåtande, som tyvärr är helt sant. Jag fick själv höra de ordalagen gällande en närstående relativt nyligen. En viss typ av behandling var därmed utesluten. Människoliv kallt uträknat i kronor, av våra kära politiker. Fast ännu värre är nog fan gruppen som fortsätter förneka verkligheten och lugnt röstar vidare på samma skit de alltid gjort.

    Förresten, tack Centern och alla era väljare. Puss och kram för att ni igår godkände Miljardkalaset på okända afghanska män (förlåt barn).
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att veta vad som är vad. Gamla människor har inte bara närmare till döden, de har ofta svårare att orka med behandlingar. Men visst är det tydligt att det är en resursfråga.

      Och just därför är det så oerhört viktigt (och ekonomiskt) att lägga pengarna på träning INNAN man behöver sjukvård.

      Radera
    2. Precis, det går inte att tjata tillräckligt om hur viktigt det är att träna, träna och träna. Och äta rätt.

      Radera
    3. Därför märkligt att samhället gör vad det kan för motsatt effekt. Lättare att äta lagad mat när hemtjänsten tar sig tid och sitter och pratar med gamlingarna - så då levererar man mikrolådor istället. Lättare att träna om det finns kostnadsfria träningsgrupper - så då tar man bort dem.

      Radera
  6. Ett stort misstag som har gjorts är att de har tagit bort servicehusen. Jag har efterlyst något slags mellanboende i min kommun eftersom jag senaste åren har haft skröpliga äldre i min närhet. Dumt att efterfråga kanske när det verkar som att snarare skulle vilja införa ättestupan eller för all del införa något mordernare sätt att hantera problemet.
    Tyckte att jag fick nog och gick vidare blev till slut uppringd av någon på landstingsförbundet som berättade att nu har de kommit på att det inte var så bra att de hade lagt ner servicehusen och att det planerades boenden som skulle vara ett mellanting innan man blir alltför behövande. Dessutom blir det inte dyrare enligt dem.
    Om det någonsin genomförs så lär det dröja många år.
    För min egen del om det blir riktigt illa - funderar jag på närmsta vattendrag och en rejäl fylla. Gäller bara att vara så pass att man kan ta sig till närmsta pöl.Inhandla sponken kan jag gör i god tid, men vad vill jag dricka? Vin sitta länge och invänta töcknet eller starksprit som inte är gott men förmodligen går snabbare. /ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag finns här. Egna lägenheter och restaurang på bottenplanet för dem som inte vill fixa mat själva. Ättestupan tror jag också är på väg :-(.

      Radera