fredag 16 september 2016

Om böckers kostnad

Jag läser mycket, har alltid gjort det. Uppemot hundra böcker om året, skulle jag tro. Romaner, deckare, facklitteratur, biografier... Inte många ljudböcker och ännu färre e-böcker. Jag föredrar gamla analoga pappersböcker, men kan inte ens minnas förra gången jag gick in på en bokhandel och köpte en bok. För 10-15 år sedan var det tänkbart att köpa en pocketbok inför en tåg- eller flygresa när de inte kostade mer än en veckotidning, men när Pocketshop tar 89 spänn skulle jag hellre läsa Safety On Board 50 gånger på raken.

De flesta böckerna lånar jag på biblioteket. Mitt lokala bibliotek har en bra hemsida med hela sortimentet sökbart. Hör jag talas om en intressant bok kan jag snabbt kolla om de har den, om den är utlånad och när den i så fall kommer tillbaka.


Annars bytlånar jag böcker med kompisar, och så har vi i min bostadsrättsförening ett intressant spontanbibliotek i tvättstugan. Får man en bok över kan man ställa dit den, och det finns alltid böcker att ta med sig tillbaka.

Vid enstaka tillfällen dyker det upp böcker jag verkligen vill ha som inte går att hitta gratis. Då börjar jag leta på Bokbörsen (fruktansvärt ful hemsida, men bra sökfunktion), sedan Tradera. Först därefter försöker jag vänja mig vid tanken på att betala ordinarie pris på exempelvis Bokus eller Adlibris.


Är man lite mer öppen i sina önskemål, men ändå vill ha en bok att ställa i bokhyllan rekommenderar jag antikvariat, loppmarknader och Myrorna med priser på runt en tiondel av nypriset.

Men själv ser jag det nästan som en bonus att få lämna iväg boken så fort jag läst den. Hur ofta vill man läsa om en bok? För skönlitteratur är mitt svar aldrig.

8 kommentarer:

  1. Vissa av de som lyssnar på ljudbok och e-bok laddar ju ner dem gratis har jag hört. Bra ekonomi tills man får brev från antipiratbyrån... Fast det finns säkert sätt att vara anonym där med antar jag.

    Själv har jag läst om hela serien som Conn Iggulden skrivit om såväl Djingis som Julius Caesar men annars är det sällan jag läser om böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är relativt riskfritt att ladda ner ljudböcker. Ladda upp är värre.

      För mig funkar ljudböcker dåligt. Kan ha med koncentration att göra. Dessutom lyssnar jag på flera timmar poddradio varje dag, så ljudbehovet är liksom fyllt redan.

      Radera
  2. Känner igen mig, framförallt med att jag faktiskt tycker att det är en fördel att få lämna tillbaka lästa böcker. Det händer att jag lånar om fackböcker men eftersom dessa sällan är några kioskvältare så finns de nästan alltid inne när man vill ha dem igen. Vi har säkert 20 böcker åt gången hemma som vi sedan lämnar och byter ut. Så mycket bättre än att ha samma 2000 böcker hemma hela tiden. Att det är gratis att låna på biblioteket är en fin bonus:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gratis är gott i sig. Och lånar ni tjugo böcker åt gången får det nästan räknas som gratis styrketräning också :-).

      Radera
  3. Med böcker är det väl som med film: det är bara klassikerna som riktigt håller för att se/läsas fler gånger.
    Man ser högar med DVDer ligger i alla sorters affärer nuförtiden, med erbjudande som 3 för 100 kr, och när man passerar förbi en månad senare så ligger alla filmer i samma ställ, helt orörda. Filmbranschen måste vara helt desperata för att bli av med sina plastskivor. Det kanske finns alternativa användningsområden för dessa som de inte tänkt på, där de åtminstone kan få tillbaka kostnaden för plasten ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan knyta upp dem i fruktträd och bärbuskar. Det blir en väldigt effektiv fågelskrämma. Fast jag tror kanske inte att det ger avsättning för alla skitfilmer från Ett päron till farsa och framåt :-).

      Radera
  4. Kör samma likt dig:)

    Lånar från biblioteket och har de ej boken löser det sig alltid med fjärrlån. Finns boken i Sverige? ja, då fixar de den åt mig. Smidigt, (relativt) snabbt och gratis!

    Biblioteksväsendet är något som vi verkligen skall måna om - en kulturskatt utan dess like!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, och jag undrar om de som håller i statsfinanserna fattar hur lönsam bibliotekens verksamhet är.

      Radera