lördag 5 maj 2018

Kronan allt svagare

Jag brukar se valutaförändringar som något övergående. Ibland går det upp, ibland ner, det jämnar ut sig. Eller gör det?

Kronan faller i värde gentemot andra valutor. Särskilt i år, och på fem år har den tappat en tredjedel mot den amerikanska dollarn. Det kanske inte gör så mycket för genomsnittssvensken med en halv månadslön på kontot och bolån om inte upp till taknocken, så åtminstone upp till innertaket. Men för oss som sparar går var tredje sparad krona upp i rök.


I media låter det som att detta bara är ett problem för utlandssemestern, men vi lever i en global värld nu. Mycket av det vi köper kan vi lika gärna (eller hellre) köpa utomlands, och där är våra pengar allt mindre värda.

Stefan Ingves taktik med negativ ränta har uppenbarligen misslyckats. Jag ser inga tecken på att han tänker ge upp den, och inte lär han höja räntan av andra skäl än att ECB gör det dessförinnan. Det känns inte heller nära förestående. Jag gissar att Sverige har minusränta om ett år med.

Akta, så du inte slår knut på dig nu, Steffe!

Så vad gör vi åt det här? Eftersom vi har rätt små möjligheter att få Stefan Ingves (eller någon annan Stefan med alldeles för mycket makt) sparkad är väl den enda lösningen att börja spara i andra valutor än SEK. Men vi lär ju t ex inte kunna sälja våra bostäder (där många har en stor del av sin förmögenhet) i USD, så ska man hedga sig fullt ut får man börja spekulera rätt vilt i valutor.

Äh, det blir väl till att knyta näven hårt i fickan som vanligt.

33 kommentarer:

  1. Tycker det är klokt att spara i andra valutor. Våran egen Steffe med föregångaren Fredde har ju varit duktiga på att balkanisera Sverige. Ingen garanti att kronan är guld värd framgent

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, förut har det inte känts som ett stort problem på lång sikt, men jag börjar bli lite orolig.

      Radera
  2. Har du en stor exponering i SEK via bostad, anställning, inkomstpension exempelvis, så tror jag att investera globalt är en god idé om du vill ha en god riskspridning. Valutaexponering slår åt båda hållen men om vi tittar tillbaka så tycks den politiska viljan att hålla kronan uppe över tiden vara svag och Sverige ligger nog i toppen av ligan för direkt eller indirekt devalvering bland västvärldens länder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du borde vara fondförvaltare på heltid!

      Ja, ibland undrar jag om Ingves fått i uppdrag att göra kronan så dålig som möjligt för att få oss att gå med på att byta ut den mot euron. För eftersom vi sa nej förra gången skulle det se illa ut om de bara struntar i att fråga nästa gång.

      Radera
  3. Håller med dig det är lite oroande, Bra post av Stefan ovan. Vad tror ni annars om en gammal strategi o investera i skog? Tex Holmen B?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker lite samma där att jag nog hellre skulle köpa baltisk eller rysk skog. Både av valuta- och kvalitetsskäl. Men det har stannat vid tanken.

      Radera
  4. Skaffa en sidoinkomst utomlands, du borde väl kunna jobba mot Finland tex?

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man i huvudsak jobbar med svenska språket är den internationella marknaden rätt begränsad, och så länge jag har företagskonto i SEK gör det nog ingen nytta att ha eurokunder.

      Radera
  5. Jag investerar gärna i länder som Danmark och Finland. Läs Carlsberg, Novo och Kone. Sedan är det viktigt att det råder någon slags ordning och reda i landet.

    Off Topic,

    Bloggaren har en statlig humorutbildning att luta sig mot. Jag såg när Janne Josefsson intervjuade Özz Nujen i Uppdrag granskning. Min fråga är: Var detta stå-upp? Var det sit-down-tragedy? Representerar detta en ny trend när man kommunicerar? Var det bara ytterligare ett inlägg i trenden det allmänna fåntratteriet?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äger danska Novo och sålde nyligen norska Tomra. Skulle absolut kunna tänka mig att investera i finska Nordea. Kanske Kone också.

      Jag har inte sett hela intervjun (lite oklart för mig vem som intervjuade vem), men av det jag såg var det ingen komik alls. Snarare ett praktiskt bevis på att anfall inte alltid är bästa försvar.

      Radera
  6. Ja, det är ett faktum att man som svensk måste ha en rejäl portion utländska bolag och exponering i portföljen. Annars blir man fullkomligt rökt. Tokrökt! Faktum är att det är mycket väl värt mödan att lära sig handla valutatrender.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hur gör man då? Gissningsvis har de flesta mer än halva sin förmögenhet i en bostad de köpt och måste sälja i SEK, och då blir man väl rökt hur man än beter sig?

      Radera
    2. Jag har själv alltid sett bostaden som ett slags nödvändigt ont, med negativt kassaflöde. I bästa fall går man jämt upp på den. Till skillnad från de flesta svenskars tänk.

      Det behöver inte vara svårare än att ha bra globalfonder i portföljen. Där kan jag verkligen tipsa om Lancelot Asset Management Camelot. Då får du hävstång, aktiv förvaltning och aktiv hantering av valutarisker. Eller så tittar du på utländska bolag. Det är ju fantastiskt när det kommer till utdelningsinvesteringar tex. Eller så säljer du kronor på varje förstärkning (ie varje förhoppning om ändring).

      Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

      Radera
    3. Så ser inte jag det. Jag ser bostaden som en tillgång och en investering. Den dag jag säljer den vill jag få så mycket köpkraft som möjligt för pengarna.

      Den fond du föreslår handlas väl ändå i SEK om jag förstått det rätt. Så då måste den gå så pass mycket bättre än svenska kronan backar för att man ens ska gå med vinst?

      Radera
    4. Nej, de hanterar valutarisken aktivt, vilket framgår om du läser deras placeringsregler. De publicerar bra månadsrapporter, där man faktiskt förstår hur de tänker och agerar i marknaden. I April skrev de tex: " Fördelningen av valuta, med hänsyn till gjorda valutasäkringar, var 60 % i USD, 10 % i Euro, 13 % i GBP, 4 % i HKD, 6 % i SEK och 7 % i CHF."

      Radera
    5. Okej då. Jag får erkänna att jag inte läste det finstilta informationsbladet :-).

      Radera
  7. Larsson,

    Tack för svar. Det var alltså ingen komik. Frågade för jag förstod ingenting av konversationen. Det var kanske någon ny trend inom underhållningen. Precis som du säger var det troligtvis bara ett bevis på att anfall är bästa försvar.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar att jag inte uppfattade någon komik, det kan ändå ha varit avsikten.

      Radera
  8. Är väl ändå lite tillfälligt, då importen blir så mycket dyrare, t.ex. drivmedel och elektronik måste det ju till slut få genomslag i prishöjningar och ökad inflation, och då kan Riksbanken börja höja räntan och valutan lär då stärkas igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ser +25 års försvagning av kronan som tillfälligt? Det är en konsekvens av Sveriges lättvindiga politik, inget annat.

      Radera
    2. Så har jag sett det tidigare, att det pendlar upp och ner. Men jag börjar undra om vi inte ser en långsiktigare trend nu. Och eftersom Riksbanken (nu nästan uttalat, vilket också känns nytt) aldrig agerar självständigt, bara reagerar på större aktörer kommer vi kanske inte ikapp.

      Radera
  9. Glöm inte att de stora exportbolagen kompenserar oss med högre vinster=högre utdelningar (i SEK) när kronan är svag. Så helt rökta är vi inte så länge vi stannar i Sverige! : -)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så länge vi stannar och handlar i SEK får vi inte mindre för pengarna här. Det jag framförallt är rädd för är när jag ska växla in mina SEK till köpkraft i ett annat land. Om SEK dippat 30 procent gentemot den valutan och jag säljer min svenska bostad för två miljoner har jag då (en aning förenklat) bara 1,4 MSEK att köpa nytt för.

      Radera
    2. Vill själv lämna Sverige varför det är problematiskt att spara I sek för min del.
      /P

      Radera
    3. Ja, det gör det åtminstone lite mer komplicerat.

      Radera
    4. Micke, det låter som du planerar lämna Sverige för oss. Spännande, du får skriv om det sedan. För vi följer efter. Mvh

      Radera
    5. Jag gjorde ett försiktigt blogginlägg om det för något år sedan. Återkommer i ämnet när det blir mer konkret.

      Radera
  10. Kring 2014 fick jag för mig att Sveriges utveckling skulle ge en svag krona. Ledde till att endast 10% av tillgångarna är I sek. Just nu känns det bra. Fortsätter köpa aktier i USA och Europa även om att jag får mindre för pengarna varje gång. Äger inte bostad men det kanske kommer.

    Ibland får man tanken att allt är en diabolisk plan för att få in oss i euron.
    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klokt! Det där med bostad ska du vara glad för utifall att du flyttar. Skattereglerna är så pass luddiga att svenska Skatteverket kan få för sig att en bostad ägd i Sverige ger dig en sådan anknytning till landet att du är skattepliktig här. Så vill du inte skatta i två länder blir du kanske tvungen att sälja även om prisnivån inte är optimal just då.

      Radera
  11. Håller med om farhågorna, men tror inte på dollarn. Det luftslott jänkarna bygger av sin valuta måste kollapsa förr eller senare. Bättre blicka österut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan stämma. Det var ingen tanke bakom att jämföra med dollarn, mer än att det är den vanligaste referenspunkten i alla valutajämförelser.

      Radera
  12. Har varit skeptisk till Sveriges utveckling i många år. För den som lyfter blicken från Aftonbladet och SVT och ser sig runt om i den riktiga världen så märker man ganska omgående att landet befinner sig på ett kraftigt sluttande plan. Tror också att det i slutändan blir vår valuta som kommer att få ta smällen för alla år av politiskt galenskap här i landet.
    Har därför placera större delen av mitt kapital i utländsk valuta. Dock så är man nog idag lite sen på bollen om man köper tex USD det skulle gjorts kring 2013-2014 när vår valuta var "den nya schweizfrancen".
    https://www.di.se/artiklar/2012/10/1/kronan-ar-den-nya-schweizerfrancen/
    Köpte mycket aktier i USD då och kommer ihåg att det kändes som öppet mål att spekulera mot den den svenska kronan och svenska politiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Den nya schweizerfrancen" minsann :-). Det där har jag helt glömt bort (eller kanske missat).

      Jag är i det här läget inte i första hand ute efter att spekulera för att tjäna pengar utan för att skademinimera.

      Radera